Steampunk könyvajánló - Incarceron

Bejegyezte: Eszti In , | 0 megjegyzés»
Ajánlom...
... azoknak, akik szeretik a steampunkot, a fordulatos cselekményt, unják a szerelmi sokszögeket, nem félnek a meglepetésektől és az életre kelt börtönöktől.

Fülszöveg
Képzelj el egy világot, amelyben nemcsak megállították, de vissza is forgatták az idő kerekét. Beköszöntött az örökké tartó 17. század, ahol csak a gazdagok élvezhetik a technika vívmányait.
Képzelj el egy börtönt, hatalmasat, amelyben a cellák és a folyosók mellett egész erdők, városok és tengerek is elférnek. Most képzelj el egy rabot, akinek nincsenek emlékei! Csak annyit tud, hogy Odakintről jött – pedig a börtönt évszázadokkal ezelőtt lezárták, és azóta csak egyetlen embernek sikerült kijutnia.
Aztán képzelj el egy lányt, aki egy nemesi birtokon lakik! A sorsa – úgy tűnik – megpecsételődött: megrendezett, szerelem nélküli érdekházasság vár rá. Ő azonban még nem adta fel, kiutat keres, és összeesküvések kusza hálójába gabalyodik.
Az egyikük Bent van, a másik Odakint, ám mindketten rabok.
Hát ez az Incarceron!

A könyvről
Akik az idegesítő szerelmi háromszögektől hemzsegő sztorikat kedvelik, azok csalódni fognak: az Incarceron ötletesen felépített, fordulatokban gazdag cselekménye ezek nélkül is sodró lendületű, a karakterek pedig egyenesen lenyűgöztek. Mindegyikük élő, van céljuk, motivációjuk. A két főszereplő (Finn és Claudia) rögtön szimpatikus lett, tudtam velük azonosulni. 
De ami a legjobban felkelti a figyelmet a könyvben, az a világ, amelyben játszódik. Nem csak az Incarceron, hanem a kinti világ rendszere is döbbenetesen ötletes. Szerintem tekinthető a regény ebből a szempontból disztópikusnak is, mivel azzal, hogy a tökéletes rendszert akarják létrehozni pont az ellenkező hatást érik el. Először nem értettem, hogyan is épül fel az egész, de amikor rájöttem teljesen elbűvölt az a módszer, amivel az írónő ötvözte a modern technika eszközeit a Viktória korabeli etikettel. 
Egyébként filmet is fognak forgatni a történetből (IMDb.com), és Finn szerepével kapcsolatban Taylor Lautner, Claudia szerepével kapcsolatban pedig Emma Watson, Jennifer Lawrence és Blake Lively nevét emlegetik, de még nincs konkrét szereplőgárda, sem pedig premier időpont.

Idézetek
"Mély a kétségbeesés kútja. Egy szakadék, amely elnyeli az álmokat."

"Ki ismeri Incarceront magát,
minden termét, szakadékát s hídját?
Csak az érzi meg a börtön szagát,
ki ismeri a szabadság illatát."


"Eszembe jut egy mese egy lányról, aki egyszer megevett egy almát az édenkertben. Valamelyik bölcs Sapient adta neki. Az almától a lány bizonyos dolgokat másként látott. Ami addig aranypénznek tűnt, arról kiderült, hogy elszáradt levél. A drága ruhákról, hogy pókhálós rongyok. És azt is észrevette, hogy a világot fal veszi körül, amelynek kapuja zárva van."

"Már mondtam neked, hogy túl sokat tépelődsz. Ez gyöngeség. és az Incarceronban nincs helye a gyöngeségnek. Az végzetes hiba, fogyatékosság, amiért nincs kegyelem. Itt vagy te ölsz, vagy téged ölnek meg."

Kép: innen

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése