Januári inspiráció

Ahogy ígértem, van itt nektek valami, amiből sok klassz ötletet nyerhettek a január maradékában :) Azért választottam a cupcake-et, mert mostanában nagyon trendi, és az is könnyen el tudja készíteni, akinek nincs sok tapasztalata a sütésben.
A neve szó szerint azt jelenti: bögresüti/bögretorta, de az angoloknál fairy cake-nek, az ausztráloknál pedig patty cake-nek is hívják. A 18. század második feléből már vannak írásos bizonyítékok a cupcake létezésére, 1796-ban említenek egy olyan süteményt, amit bögrékben sütnek ki. A muffinpapírok megjelenése előtt cserépbögrékben készítették el őket, manapság pedig minden teáscsésze nagyságú sütit így neveznek. 
A 21. század elején gyűrűzött be a cupcake-mánia az Egyesült Államokba, ahol nagyon híresek az erre szakosodott üzletek is, mint a Magnolia Bakery (a honlapjuk ITT elérhető). A világ legismertebb háziasszonya, Martha Stewart egy egész szakácskönyvet szentelt a cupcake-nek, amiben 175 receptet tesz közzé.
Mint szinte minden süteménynek, a cupcake-nek is elengedhetetlen hozzávalója a liszt, a cukor, a tojás és a vaj, noha a süteménynek rengeteg variációja létezik (az elkövetkezendő pár napban majd felteszek néhány receptet). A speciális muffinsütőben és a papírban hamar megsül, és az is külön előny, hogy nem kell a tepsi aljáról vagy a sütőpapírról vakargatni.
Díszítésnek általában valamilyen margarinos krémet használnak, amit megszíneznek ételfestékkel vagy gyümölcslével, de itt is milliónyi változat ismert.

Láthatjátok, hogy kicsit megváltoztattam a fenti inspirációs táblát, mivel a slideshow túl gyors volt, hogy el lehessen olvasni. Helyette elővettem a régi Photobucket regisztrációmat, és ide töltettem fel nektek jó sok cupcake-es képet, amiből mazsolázgathattok.


Leírás forrása: Wikipédia [Cupcake]
Képek: innen és innen

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése