Scrapbook

Scrapbooking, egy szó ami lassan belecsúszik változatlan formában más nyelvekbe is, a neve annak a hobbinak, ami célja személyes/családi történelem fényképek, levelek, nyomtatott művek, kéziratok, stb formájában való színes, művészies album(ok)ban, ún. scrapbook(ok)ban való megőrzése.
Egy ilyen személyes, családi hagyománygyűjtemény készítésének a gyakorlata visszamegy talán közvetlenül a nyomdászat és fényképészet feltalálása utáni korszakra, de nyomait találták a klasszikus görög történelemben is.
Scrapbooking röviden valaki személyes, vagy családi történetének a vizuális formában való elmesélése.

A scrapbook tulajdonképpen nem más, mint egy kreatív fényképalbum, az elkészítése nem igényel különösebb tudást vagy erőfeszítést, csak a jó ízlés birtoklását. Az alapanyagokat nagyon könnyen be lehet szerezni boltban - a ragasztót és az ollókat például érdemes is, a többit viszont nem igazán. Színes kartonból például rengeteget felemészt egy scrapbook, pedig ezek sem a papírboltokban, sem a hobbyboltokban nem olcsók.
A kiadások elkerülésére és a digitális fotók térhódítása miatt megjelent a digitális scrapbooking is - képszerkesztő programmal gyönyörű emlékeket hozhatunk létre. Be kell valljam azonban, hogy én nem vagyok ennek túlzott híve. Ahány digitális képem csak volt, ha nem nyomtattam ki, vagy hívattam elő, mind elveszett. Ahhoz, hogy oda legyen az összes emlékem, elég az operációs rendszer összeomlása.
Pontosan ez okból én kereszteztem a kétféle technikát :) Nem veszek meg túl sok mindent a boltba, csak amit nem tudok itthon előállítani. A színes kartonok helyett például remekül megteszi a csomagolt, vékonyabb típusú tescós karton, amire - csodák csodájára - lehet nyomtatni is. Akármit. Ezért szoktam letölteni a scrapbookos honlapokról szép mintás háttereket, amiket később papír-tinta formában használok fel.
Itt is van néhány fantasztikus scrapbookos oldal, ahonnan alapanyagot és inspirációt is szerezhetünk.
Scrap.hu - Rengeteg kép van a galériában, amiből ötleteket lehet "lopni", és már csak nézegetni is hatalmas élmény.
Scrapbook.hu - A fórumban szereplő projektek mellett rendkívül hasznos cikkeket is töltenek fel az oldalra. Én tulajdonképpen innen tanultam meg a scrapbooking minden csínját-bínját, szóval kezdőknek egyenesen tökéletes, és le lehet tölteni rengeteg sablont a digitális scrapbookhoz is.
PeppermintCreative.com - A sablonok sajnos fizetősek, de az inspirációért érdemes feljárni erre az oldalra is. A galériájuk egyenesen óriási.

A legfelső kép egy hagyományos scrapbook album része (innen), a második pedig egy digitális album egy lapja (innen). Színvonalban nincs különbség a kettő között, de azért mégis jó kézbe fogni a munkánkat, nem igaz?

Idézet: Wikipedia.hu

1 megjegyzés:

Shaquiry Says:

Jaj, Eszti! Erre a posztra már régóta vártam, anyumnak már elterveztem, hogy fogok csinálni egyet, szülinapra, ha addig elkészülök! Muszáj lesz. Köszi az ötletet, szerintem imádni fogja :)
Nekem meg remélem, lesz elég türelmem összeollózni :)

Megjegyzés küldése