Fotórendezés - Előhívott fotók

Az évek során rengeteg fotó gyülemlik fel, amelyeket ide-oda rakosgatunk, különböző albumok hátuljába, dobozokba, fiókokba és mappákba pakolunk, majd amikor szükségünk lenne egy bizonyos képre, nem találjuk. Ezért rendkívüli fontosságú, hogy megfelelő módon rendszerezzük fotóinkat.
Először is: vegyük sorra a szóba jöhető tárolóhelyeket. Az első lehetőség a doboz. Igen, a doboz, amire az előbb azt mondtam, csak beledobáljuk a képeket. Egy ügyes trükkel rendezni is tudjuk benne a fotókat. Ehhez csak az kell, hogy a képek nagyjából egyforma méretűek legyenek, a doboz pedig ne túl széles (keskenyebb cipős doboz pont megfelel). A fotókat élükre állítva kell beletenni, aztán kilógó kartonlapokra ráírni a rendszerezési szempontokat (időpontok, tematika), és egy pillanat alatt átforgatva őket megtalálhatjuk, amit keresünk.
A második lehetőség a tárolásra a hagyományos, boltokban vásárolható fotóalbum. Legnagyobb hátránya, hogy 5000 forint alatt nem kapunk olyat, amiben elég a hely, és még szép is. Ha viszont szánunk elég pénzt egy olyanra, amilyet szeretnénk, csodásan rendszerezettek lesznek a képeink.
Szintén elég drága, de gyönyörűségesen szép rendezési módszer a scrapbook album, amelyről már írtam egy cikket korábban (a cikk itt elérhető). Az elkészítése roppant időigényes, és ha nem a megfelelő alapanyagokat választjuk, és a legtöbb hozzávalót nem otthon készítjük, akkor csak úgy zabálja a pénzt. Ebből kifolyólag nem nagyon van mód arra, hogy sok képet ebben tároljunk. Érdemes inkább csak 1-2 ilyen albumot készíteni, melybe csak különleges alkalmakat megörökítő fotókat teszünk.
Az utolsó módszer, melyet ismertetek ma, a saját készítésű fényképalbum. Ehhez egy kartonborítós, gyűrűs lefűzőmappára van szükség, valamint A/4-es nejlon irattartókra. A/4-es lapokra ragasztva a fotókat nincs más dolgunk, csak belecsúsztatni a lapokat az irattartó tokokba. A képek mellé oda is írhatjuk, mit ábrázolnak, hol és mikor készültek. Ha csak egy picit ragasztózzuk be a sarkokat, könnyen ki is tudjuk őket venni később. Sokkal olcsóbban kijövünk így, mintha rendes albumokat vásárolnánk, és bővíthetjük is. Ezen kívül olyan albumot készíthetünk, amilyet csak akarunk, valamint scrapbookosíthatjuk pár színes katonlap, masni, gomb és flitter segítségével.


Eddig arról volt szó, miben is tároljuk a képeket, ezután pedig azt fogjuk boncolgatni, hogyan rendszerezzük őket. A fényképrendszerezés elsőszámú szabálya az, hogy mindig, minden körülmények között írjuk rá a hátoldalukra, mikor, hol és kiről készültek. Semmiképp NE cetlire írjuk, amit ráragasztunk, vagy mellérakunk, mert könnyedén elveszhet. 
Ha albumban vagy dobozban tároljuk a fényképeket, akkor a legcélszerűbb időrendbe rakni mindet, de csinálhatunk tematikus albumot is, de ezeknél is ügyeljünk a címkézésre, vagy később azt sem fogjuk tudni, ki van a képen. Lehet, hogy az adott pillanatban úgy gondoljátok, azt az emlékezetes percet soha nem fogjátok elfelejteni, de soha nem lehet tudni.

Tipp: Érdemes életünk legkülönlegesebb pillanatainak önálló albumot szentelni, melyet büszkén mutogathatunk a hozzánk látogatóknak. Az emlékezetes képeknek csodaszép album dukál, melyet nem rejtegethetünk a hátsó polcon. Egy ügyes kis trükkel könnyen elérhetővé is tehetjük őket azzal, hogy dísztányértartókat szerelünk a falra, és azokra tesszük fel az albumokat.

Képek: WeHeartIt.com

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése