Öt természetes illat


Be kell vallanom Nektek, hogy rosszul vagyok a légfrissítők illatától. Műnek érzem őket, és néha az a benyomásom támad, hogy a szag még a bőröm alá is bekúszik. Éppen ebből az okból parfümök terén is igen válogatós vagyok.
A természetből vett anyagok illatával viszont semmi bajom nincs, sőt: imádom a mentát, a levendulát, a fahéjat, a vaníliát, a citromot… Néha azonban az ezekből készült aromák sem adják vissza tökéletesen őket. Találtam viszont egy módszert ennek kiküszöbölésére.
Monica Matheny (TheYummyLife.com) összeállított öt, könnyen elkészíthető receptet olyan illatokhoz, amik garantáltan felfrissítik a lakást és minket is. Ráadásul asztmások is nyugodtan használhatják, hiszen a vízen és egyéb természetes anyagokon kívül nincs bennük semmi.
A következőképp kell megcsinálni egy ilyen csodát: Körülbelül kétbögrényi vízbe belekeverjük a hozzávalókat, azután pedig melegítjük, hogy jobban szétterjedjen az illat. De lássuk a recepteket egyenként:


#1 – Narancs, fahéj és szegfűszeg: Szegfűszegből mindkét félét használhatjuk, de ha ajándékba adjuk az illatot, nem a fűszeres változatot, hanem az egészet ajánlom, mert az szebben mutat. Ez az illat bármelyik szobába remek, és napokon át többször is újra lehet melegíteni.


#2 – Citrom, rozmaring és vanília: Ez igazi frissítő hatású illat, bármilyen időszakban ajánlott. A vanília egyébként lehet egy pici tömény aroma, de rudak formájában is használhatjuk.


#3 – Lime, kakukkfű, menta és vanília: Ez a kombináció is fantasztikus frissességet kölcsönöz a lakásnak. Természetesen használható a menta nélkül is, de azzal az igazi.


#4 – Narancs, gyömbér és mandula: Ez inkább édeskés illat, de nagyon finom. A gyömbér lehet por, de inkább a frisset ajánlanám. Mandulából pedig az aromát.


#5 – Fenyő- vagy cédruság, szerecsendió és babérlevél: Igazán komplex illat, de pont ez adja a varázsát. Szerecsendió gyanánt használhatunk porrá őröltet, de ha egészet teszünk bele, egy kicsit reszeljük meg, mert úgy jobban érződik az illat.

Melegítés: Mivel ugyebár azt szeretnénk, ha az egész lakásban érezni lehetne az illatot, szinte folyamatosan melegítenünk kell az elkészült kutyulmányt :) Nem kell rögtön mindent kiönteni az üvegből, amiben tároltuk, hiszen eláll, de egy bögrényit mindenképp érdemes. Adok pár tippet, amit szerintem érdemes használni.
A konyhában (lassú tűzön egy kisebb edényben): Ez igen hatékony, de van hátulütője, mivel ha egész nap fent hagyjuk, mindig ellenőrizgetni kell. Ez viszont a legolcsóbb.


Fondue-készletben: Dekoratív, és elég hatásos, a gyertyát viszont cserélni kell alkalmanként. Viszont a ház egész területén csinálhatjuk.
Ugyanez vonatkozik a bögre-, gyertya- és teáskanna-melegítőkre is. Ha beszerzünk hozzájuk egy szép tálkát üvegből vagy kerámiából, bárhova kitehetjük.


Megállapíthatjuk tehát, hogy otthonra is szuper, de elkészíthetjük ajándékba is. Utóbbi esetben azonban ne feledjétek a csini címkét :)

Képek és receptek: TheYummyLife.com

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése