Júliusi inspiráció

Már Magyarországon is felütötte a fejét a steampunk-jelenség, mely hatott az irodalomra, a filmművészetre, a játékkészítőkre, a divattervezőkre és az ékszerkészítőkre is. A mi szempontunkból utóbbiak a legfontosabbak, de először nézzük meg, egyáltalán mi is az a stempunk.

Mi a steampunk?
A steampunk életérzés a ’80-as évek végén jelent meg. Tartalmaz science-fiction, fantasy, alternatív történelmi, horror és tudományos fantasztikus elemeket is. A steampunk-díszlet általában a viktoriánus Angliába, a vadnyugatra vagy egy poszt-apokaliptikus korszakba kerül. Általában anakronisztikus technológiát alkalmaznak futurisztikus elemekkel – ahogy a Viktória-korban azt elképelték.
A steampunk-technológia többnyire olyan gépeket vonultat fel, melyeket Jules Verne, H. G. Wells és Philip Pullmann elképzelték műveikben. Mindezt pedig a viktoriánus divatjának, építészetének, kultúrájának és művészetének köntösébe kerül. Gyakran feltűnnek például órák, analóg computerek vagy léghajók.


A stempunk története
A steampunkot nagyban befolyásolták a 19. századi tudományos fantasztikus románcok – Jules Verne, H. G. Wells és Mary Shelley művei. Nyugaton ilyennek tekintik: Mervyn Peake: Titus Alone c. művét, a CBS Wild Wild West című televíziós sorozatát, Thomas Pynchon: Under The Rose c. novelláját, Keith Laurmer: World of Imperium c. alkotását, Ronald W. Clark 1967-es regényét a Queens Victoria Bomb's-ot és ide sorolják még Michael Moorcock steampunk trilógiájának első darabját is.
Erre az időszakra tehető a steampunk körökben híressé vált kiadvány a Leonard de Vries által szerkesztett, a 19. század képtelen találmányait tartalmazó: Furcsa találmányok (Victorian Inventions) c. könyvének megjelenése is 1971-ben. (Hasonló kezdeményes ekkoriban Magyarországon Greguss Ferenc: Élhetetlen feltalálók, halhatatlan találmányok c. munkája, és a csehszlovák Ladislav Svirhan: Hallgatag barátaink c. műve)
A steampunk értelmezéséhez hozzátartozik, hogy mivel az irodalomban, a 19. századi szerzők munkáinak olvasása közben nem tudunk elvonatkoztatni saját korunk olvasási normáitól, így a steampunk elődeinek tekintett szerzők műveit (Jules Verne, H. G. Wells, hazánkban Jókai Mór, Jósika Miklós, Tóvölgyi Titusz tudományos fantasztikus regényeit stb.) szintén tekinthetjük proto-steampunk alkotásoknak.

A stempunk mint művészetfilozófia
Világképe alapvetően nosztalgikus. Esztétikája az ebből a nosztalgiából származó giccsélmény felfedezése, újraértelmezése.
Filozófiai síkon leginkább az információtechnológiai forradalom ellen lázadó beletörődésnek tekinthető, ahol a romantikus felértékelésével és a posztmodern anakronizmussal próbál kifejeződni a viszony a különböző technológiák és az ember között feszülő ellentétek vagy éppen szorosabbnak tekinthető kapcsolatok feltárása között.
Időképe a pop-kultúrákon belül tudatosan rugalmas. A steampunk művek néha az időfilozófiákra is hivatkoznak. Egy alternatív jövő illetve jelen megalkotása, a különböző idősíkok keverése az időtlenség érzetét keltve általánosabban és mindig fikciósan fejezi ki a jelenkor mondanivalóját.
Popularitásának tudatában nem feltétlenül alkalmazkodik a magas kultúra viszonyaihoz. Egy steampunk mű tehát a klasszikus értelemben nem is sci-fi igazán, mert nem realista, egy megtörténhetetlen, bekövetkezhetetlen jövőt vagy alternatív jelent ír le. A steampunk a posztmodernben a gépi roncs, a rom, a régi idealizálásával, az információs és az ipari forradalom párhuzamba állításával sajátosan mai, kevert idejű létállapotot tükröz.


A steampunk mint szubkultúra
A steampunknak napjainkban is létező kultusza van. A világhálón a Google mintájára létrehozták a Brass Goggles nevezetű blogot, ami a legnaprakészebb steampunk eseményekről tudósít. A Steampunk Magazine pedig a steampunk kultikus, saját folyóiratának tekinthető. A világ különböző országaiban steampunk közösségek alakulnak. Ilyen például a First Viennese Anachronistic Society az osztrák, vagy a Hungarian Steampunk Community a magyar steampunk közösség.

Viták a steampunk körül
A steampunk meghatározása körül - nevének esetlegessége miatt - jelenleg is viták zajlanak
  • A tágabb értelmezés szerint a legtöbb kortárs neoviktoriánus tendencia steampunknak írható le.
  • A szűkebb értelmezés szerint csak az steampunk, amely művekben gőzzel működő technológiai vívmányok szerepelnek, vagy azok a tárgyak, amelyek gőzzel működnek. Ez a vélekedés viszont újabb - majdnem átláthatatlan - alstílusok és altematikák megszületését eredményezi, mint clockworkpunk, netán villanypunk vagy delejespunk, és kizárja a steampunknak a cyberpunkkal, retro-futurizmussal, dieselpunkkal és a paleo-futurizmussal való szorosabb kapcsolatát.
A steampunknak az ehhez hasonló viták nyomán szinonimái is vannak, mint pl. „viktoriánus tudományos fantasztikum” (Victorian Science Fiction), „tudományos románc” (Scientific Romance), „az iparodosodás korának tudományos fikciója” (Industrial Age Science Fiction), „indusztriális fantasy” (Industrial Fantasy), „Voyages Extraordinaires”, „gázlámpás fantasy” (Gaslamp Fantasy).
 

Steampunk film és irodalom
A hónap folyamán fogok néhány ajánlót írni steampunk művekhez, de addig is felsorolom itt a legismertebbeket.
Könyvek: China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás 1-2, Armada; Christopher Priest: A tökéletes trükk; K. W. Jeter: Morlockok éjszakája; William Gibson - Bruce Sterling: A gépezet; Tim Powers: Anubisz kapui; Catherine Fisher: Incarceron; Gail Carriger: Napernyős protektorátus; Philip Pullmann: Az Úr sötét anyagai trilógia
Képregények:  Fullmetal Alchemist; Tegami Bachi; The League of Extraordinary Gentlemen; D.Gray-man; Girl Genius (internetes képregény)
Filmek: 9 (2009); Álomháború (2011); Az Álmosvölgy legendája (1999); Az elveszett gyermekek városa (1994); Az időgép (2002); A kincses bolygó (2002); Arany Iránytű (2007); A szövetség (2003); A tökéletes trükk (2006); Hugo (2011); Lemony Snicket - A balszerencse áradása (2004); Metropolis (2001); Mutáns krónikák (2008); Pokolfajzat 2 – Az aranyhadsereg (2008); Sherlock Holmes (2009); Sky kapitány és a holnap világa (2004); Van Helsing (2004); Vadiúj vadnyugat (1999); Vidocq (2003)

Hamarosan érkeznek a steampunk ajánlók. Addig is ott van a galériában az a 111 darab kép, amit nézegetni lehet. Úgy próbáltam összeválogatni őket, hogy főleg a steampunk divatot és ékszereket tükrözzék.


Forrás: Wikipédia (magyar és angol); Képek: Tumblr.com, Pinterest.com és WeHeartit.com

8 megjegyzés:

Shaquiry Says:

Szia!

Nagyon tetszik ez a havi inspiráció. Sok ötletet adott nekem, és fél éve még nem is nagyon ismertem ezt a stílust.
Találtam a steampunkkal kapcsolatban egy vicces dolgot is:)

http://www.comicbookmovie.com/fansites/ElGuason/news/?a=23867

Üdv ^^

Névtelen Says:

These were referred to as Linotype and Intertype machines.

Your local newspapers are dynamic ways to boost your business in more far-reaching local coverage in your city.
Such a benign amalgam is the only realistic hope for reconciliation.
That’s why, while drafting ads for newspapers selling or buying a property, make
your USP as your headline. The contempt he held for America had little to do with politics and democracy.


Here is my web-site; click here

Névtelen Says:

Holiday Acres offers special packages for couples like the two Sweetheart Getaway Packages or the Healing Touch Spa Retreat Package.

The next thing that you have to do to become an alpha female during sex
and to blow his mind is to experience a few sex tricks in place your sleeve.
Imagine you go out and buy a PLAYSTATION 3 game and spend $60 on.


Here is my web page; restaurant vouchers

Névtelen Says:

Pastes are isotropic but may exhibit anomalous double refraction.
It is also a good practice to make sure that none of the climbers
are more tired than the other. Because Lemonade Tycoon is flash-based, it can be played
by virtually anyone with a web browser. The history of diamond simulants starts with the history of real diamonds
which have to be known and treasured before some enterprising person gets around to imitating them with a cheap substitute.

If youre a flight sim enthusiast, the you must try the king of flight simulator
games.

Névtelen Says:

Use oils that can help keep your hair soft and manageable.
Identify your own hair trouble and go for a product which mainly addresses your needs.
I confess that I was a little bit skeptical at initially.
From my experience, it is quite difficult to
style hair immediately after a hot oil treatment, so you might
want to skip the curling iron or hot rollers. * Lavender Oil — prevents further hair loss and improves the health and quality of the
hair.

Look at my homepage ... virtual hairstyles

Névtelen Says:

Natural remedies help the body's immunity system by assisting in the regeneration of good bacteria in the body. When a patient comes to me with symptoms of this disorder, I do not respond with mind-dulling medications or invasive techniques. Thanksgiving day is coming, I should buy a thanksgiving gift for Linda. Michael has done his stint and it should be left to rest. There is use of only the best of natural vegetarian ingredients like rehydrated textured soya, wheat flour and wheat protein, vegetable oil that has salt and some fatty acid emulsifier namely mono-glycerides and di-glycerides.

My webpage; Broadway musical

Névtelen Says:

What kind of favorable publicity do you think you'd get from a once-a-month letter in your local publication. by October, 2001 the US moved on the Taliban in Afghanistan. Hindi News Portals are catering regional people in different parts of India. Assuming there is a God and assuming that the Bible is God's word
and an historical record of His activities (and you won't hear anything to the contrary in church and from other formal Christian religious organisations) then the standard hype you hear, the standard image projected of God (and son) tends to be 'warm and fuzzy'. " Despite Saudi assurances of textbook reform, the May 2006 Freedom House report entitled "Saudi Arabia's Curriculum of Intolerance" reveals that the teaching of hatred continues.

Here is my web site ... egyptian newspapers

Névtelen Says:

Its like you learn my thoughts! You seem to grasp so
much about this, such as you wrote the e-book in it or something.
I feel that you could do with a few p.c. to pressure the message house a bit,
but other than that, that is wonderful blog. A great read.

I'll certainly be back.

My site - home cellulite treatment

Megjegyzés küldése