Steampunk filmajánló - Sherlock Holmes

Bejegyezte: Eszti In , | 0 megjegyzés»

Ajánlom...
... azoknak, akik szeretik a steampunkot, a csavarosan kigondolt bűntényeket, Arthur Conan Doyle műveit és a hatalmas nevetéseket.

Főbb szerepekben: Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes); Jude Law (Dr. John Watson); Rachel McAdams (Irene Adler); Mark Strong (Lord Blackwood); Kelly Reilly (Mary Morstan); Eddie Marsan (Lestrade felügyelő); James Fox (Sir Thomas)

A Port.Hu-n
"Hogy hívták 1891-ben James Bondot? Természetesen Sherlock Holmesnak (Robert Downey Jr.). A legendás mesterdetektív, aki közelharcban legalább olyan verhetetlen, mint logikus gondolkodásban, élete legnagyobb problémájával kerül szembe. Ő és hű társa, doktor Watson (Jude Law) Lord Blackwood nyomába vetik magukat. Ha nem leplezik le időben, az az egész Brit birodalmat megrázhatja."

Előzetes

Kritika az Index.Hu-ról
Guy Ricthie A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső után ismét a londoni alvilágot választotta terepnek, és ehhez alakította az úriember nyomozót: aki Downeyhoz illőn nemcsak borostás, de kifejezetten vonzó figura lett, és Watson is keményebb veterán a tokás elődjénél. Már az egyik eredeti könyv álruhás epizódjában is benne van, hogy Holmes másik életében remek zsivány lenne. Hát most az lett, persze a jó ügy érdekében. Mindez nemcsak a rendezőnek köszönhető, hanem a regényből adaptált Lionel Wigram-képregénynek is.

A rendezőtől más stílusjegyet is kapunk: az ökölvívásban jártas Holmes jól koreografált verekedésekbe keveredik, előtte végignarrálja, mit hogyan, belassítva meg is nézzük, aztán realtime-ban láthatjuk az eredményt. Párszor chaplines ütközést nyom ír népzenére egy belga óriással, de legtöbbször a súlycsoportjában tervezgetheti anatómiai pontossággal az ütéseit.

Emellett szerelmi többszögbe keverednek Watsonnal, egyszóval minden benne van a filmben, ami egy 1891-ben játszódó James Bond-mozitól elvárható lenne, és ami a kályha melletti agyalásnál szórakoztatóbban viszi előre a nyomozást.

A főgonosz Mark Strong nem annyira ijesztő figura, mint a 007-es ellenfelei, de tudományos kísérletek mellett a fekete mágia is erősíti. Holmes jó seggét mégsem kell féltenünk, a miszticizált bűnesetekben is megtalálja a rációt. A jó ritmusban adagolt fordulatok során a nyomozó megoldja a több ezer éves teológiai kérdést, és megmenti a szigetországot is.

Bár néhány kritikus reklamált, hogy Rachel Mc Adams nem hozza a femme fatale-t, szerintem jól működött a vonzalom Robert Downey Jr. és közte ahhoz, hogy úgy érezzük, ő lehet a nyomozó végzete. Főleg, mert a trailert hazavágó burleszkszerű ágyközeli jelenetet szerencsére kihagyták a filmből.

Véleményem a filmről
Mivel köztudottan odavagyok a viktoriánus Angliáról szóló történetekért, Sherlockért és Robert Downey Jr.-ért is, nem volt kérdés, megnézzem-e a filmet. Azóta többször is láttam, és még mindig nagyon szeretem: pörgős, látványos és nagyon vicces. A második résztől már nem vagyok annyira elájulva, de az első rész máig le tud kötni. 
A lassítások ott még jó arányban vannak, és nincs annyira eltúlozva a történet sem. Tetszett az is, hogy Watson sokkal belevalóbb doki lett, mint az eredeti történetekben, Robert pedig abszolút jól eljátszotta a csirkefogós beütést kapó, enyhén őrült Holmsot.
 Egyébként ha már itt vagyunk, szeretném megragadni az alkalmat, hogy melegen ajánljam a Sherlock című kétévados angol minisorozatot is. Nem bánjátok meg, ha belekukkantotok^^

Kép: innen

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése