Tökéletes ruhatár #2 - Variálható darabok vásárlása


A legfontosabb kérdés, amelyet minden felső, szoknya, nadrág vagy ruha vásárlásakor fel kellene tennünk: „Illik a szín vagy a minta legalább három ruhadarabhoz a gardróbomból?” Ha a válasz nem, meglehetősen nehéz lesz beilleszteni a ruhatárunkba anélkül, hogy további összegeket el ne költenénk – például egy olyan nadrágra, ami passzol a blúzhoz, amit vettünk. Nézzük csak sorban, Audrey [Putting Me Together] szerint milyen szempontokat kellene figyelembe vennünk a vásárlásnál.

Felsők
Felsőruházat vásárlásánál nem hagyhatjuk ki a számításból a szabást és az anyagot sem. A szabás meghatározza, hogyan változtathatjuk a körvonalakat, az anyag kiválasztásánál viszont azt kell figyelembe vennünk, hogy milyen alkalomra illik felvennünk.

Beszéljünk először a szabásról. A kérdések, amiket ezzel kapcsolatban fel kell tennünk magunknak: „Tehetek hozzá övet? Csomózhatom valahol? Betűrhetem? Jól néz ki akkor is, ha az előbbiek egyikét sem csinálom?”
Íme néhány példa:


A szabályok természetesen nincsenek kőbe vésve, de akkor érdemes igazán megvenni egy felsőt, ha legalább három nadrághoz/szoknyához fel tudjuk venni.

A következőkben azt nézzük meg, mire kell ügyelni az anyag választásakor. A legfőbb kérdések itt a következők: „Hordhatom hétköznap? Munkában vagy iskolában? Felvehetem akkor is, ha igazán elegáns akarok lenni?” Ha a háromból kettőre igen a válasz, akkor már nyert ügyünk van :)
A legkönnyebben úgy ellenőrizhetjük le ezt, hogy felpróbáljuk a felsőt egy hétköznapra, egy munkába való és egy elegáns szoknyával vagy nadrággal. Ha ahhoz a bizonyos darabhoz passzol, akkor valószínűleg a hozzá hasonlókhoz is.
Példák:


Persze mindenki más alapokra építkezik attól függően, miket szeret hordani, és mik vannak már a gardróbjában, de érdemes végigvenni ezt a listát, mikor vásárolunk.

Szoknyák
Ezek vásárlásánál leginkább az anyagot kell figyelembe vennünk, hiszen a szabást nem igazán tudjuk megváltoztatni.
A szoknyáknál kicsit nehezebb dolgunk van, mint a felsőknél, mivel passzolniuk kell a blúzhoz és a cipőhöz is. Érdemes tehát végiggondolni azt is, hogy illenek-e csizmához, balerinához vagy magassarkúhoz.


Ezen kívül azt is mérlegelnünk kell, felvehetjük-e pólóhoz és inghez is. Természetesen a stílusokat keverhetjük is, úgy még izgibb a dolog :)


Ruhák
Ruhavásárlásnál ugyanazokat a cipőfajtákat kell figyelembe venni, mint amiket a szoknyánál. Ezen kívül több szempont szerint válogathatunk, amik közül nem egyet az időjárás szab meg.
Fontos szempontunk lehet, hogy a ruhát felvéve is tudjunk rétegesen öltözködni, tehát végig kell gondolnunk, hogy mutat blézerrel, dzsekivel, mellénnyel és néhány különböző színű kardigánnal.


A bűvös szám általában itt is a három, szóval ha illik legalább két pár cipőhöz, és három kardigánhoz/blézerhez, akkor a ruha megvétele remek döntés.
 Másik – nem elhanyagolható – szempontunk lehet az, hogy milyen kiegészítőkkel tudjuk hordani a ruhát. Gondolhatunk itt övekre, sálakra, nyakláncokra, harisnyákra.


Ezzel el is jutottunk a második lépcsőfokra (az ötből). Remélem, hasznát veszitek a tippeknek, mert én most eltökéltem, hogy megfogadom Audrey tanácsait. A következő cikkben a színes ruhadarabok lesznek terítéken. Már nagyon várom!

Képek és ötletek: Putting Me Together



0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése