Tökéletes ruhatár #4 - A rétegek fontossága


Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de számomra mindig is gondot jelentett a réteges öltözködés. Vagy elcsattogtam egy lenge nyári ruhában a suliba, és halálra fagytam, amikor beborult, vagy vastag kötött pulcsiban parádéztam tavasz közepén, és megsültem. Mindezt persze azért, mert az első esetnél nem vittem vékony kardigánt és harisnyát, a másodiknál pedig nem volt annyi eszem, hogy a lenge top és a vastag pulcsi helyett mondjuk blézert és inget vegyek. Az oka természetesen a lustaság volt, hiszen ki az, aki szívesen cipel magával plusz egy ruhadarabot a táskájában olyan ritka esetekre, amikor beüt a mennykő.
Audrey (PuttingMeTogether.com) saját bevallása szerint nem a réteges öltözködés mestere, de ezúttal is összeállított számunkra egy ötletekkel teletűzdelt arzenált hasznos ruhadarabokból, melyek segítségével a rétegek száma minimális, mégsem főlünk vagy fagyunk meg.
Lássuk, melyek is a világmegváltó darabok:

Trikók
Sokszor hallottam már olyan kifogásokat egy blúz vásárlásánál, hogy túl rövid, átlátszó vagy nem elég vastag. Ezek a problémák mind kiküszöbölhetőek egy trikó viselésével – legyen akár spagettipántos, akár más fazon.
A két standard szín, amiből mindenképp ajánlatos otthon tartani, az a fekete és a testszínű. Innentől kezdve már nyugodtan megvehetjük azokat a topokat és blúzokat, amik ellen a fenti kifogások valamelyike volt érvényben.



Színes kardigánok
Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy többségünknek szinte csak szürke vagy fekete, mindenhez passzoló kardigánjai vannak a szekrényben. Ez azért van, mert nem gondolunk arra, hogy gyökeresen megváltoztathatják az összeállításunk jellegét. Csak technikai szempontok vezérelnek a kiválasztásukkor. Nevezetesen az, hogy nem fázzunk bennük.

A kardigánok kitűnően megfelelnek arra, hogy színt vigyünk az öltözködésünkbe. Mivel a ruhák nem túl olcsók, ezért általában semlegesebb színt szoktunk választani belőlük, a viselésük azonban egy idő után unalmas. Ezt elkerülendő ajánlott színes kardigánnal feldobni a ruhát és a napunkat.


A fenti összeállítások bármelyike unalmas lenne a kardigán nélkül, nem igaz?

Mintás kardigánok
Azért beszélünk külön ezekről, mert a minta egy extra érdekességet ad, amin általában megakad az emberek szeme. Választhatunk csíkos, kockás, pöttyös, virágos vagy szinte akármilyen mintásat. Egy vagy két darab bőven elegendő arra, hogy elérjük vele a célunkat.


Képzeljük el ezeket az összeállításokat a kardigán nélkül. Simán csak top+farmer, sárga szoknya+fehér blúz és szürke ruha lennének. A kék csíkos kardigánnal viszont klasszisokkal jobban mutatnak.

Blézerek és dzsekik
Meg kell mondjam, én odáig vagyok a blézerekért. Szerintem nagyon csajosak, és imádom őket hordani, ráadásul egy uncsi farmer-top összeállítást is remekül feldobnak. Léteznek mindenféle hosszúságú ujjal, ilyen-olyan gombokkal, színesben, mintásban, tweedben, stb. Nem is beszélve arról, hogy szinte mindenhez fel lehet venni őket a szoknyától kezdve a farmerig. Ugyanezek persze igazak a dzsekire is, de szerintem az mégsem használható ki olyan jól, mint egy blézer.
Itt is vannak a példák, mint mindig:


Mellények
Ha hirtelen belegondolok, nem tudnám megmondani, van-e mellény a szekrényemben. Ha kicsit töröm a fejem, eszembe jut, hogy van, csak soha nem hordom. Ezek után azonban mérlegelni fogom a dolgot. Audrey ugyanis fantasztikus példákat hoz arra, mennyire más, ha ugyanazzal az összeállítással egy kardigánt vagy egy mellényt viselünk.


Ugye, hogy nem ugyanaz a kettő? Én teljesen elámultam rajta, de azért még mindig a blézerek maradnak a kedvenceim, azt hiszem.

Ingek
Rendkívül fontos megemlíteni még a réteges öltözködés kapcsán az ingeket. Nem úgy tűnik, mintha a kettőnek sok köze lenne egymáshoz, pedig van. Az ingek fölé és alá is vehetünk ugyanis egy vagy több réteget. (Többet inkább fölé^^)
Ezekből is milliónyi fajta létezik a countrey stílusú kockástól a farmeren át a selyemblúzokig. Mindegyiket remekül ki lehet használni, és szinte minden alkalomra megfelelnek. (Persze színtől és anyagtól függően.)
Az ing alá remekül illik mondjuk egy póló vagy egy trikó, amiről feljebb már volt szó. Variálhatunk azzal is, hogy csak pár gombot hagyunk nyitva, vagy egyet sem gombolunk be, esetleg megkötjük.
Ha fölé veszünk valamit, akkor érdemes hagyni, hogy bizonyos részei kilógjanak a kardigán vagy a blézer alól, hiszen mi értelme hordani, ha nem is látja senki.



A cikksorozatnak már csak egyetlen része van hátra, amelyben a kiegészítők fontosságát és használatát fogjuk majd taglalni.

Képek és ötletek: PuttingMeTogether.com

2 megjegyzés:

Barta Veronika Says:

Nagyon jók ezek a postok, ügyes a leányzó. Én is mindenképpen egy ilyen jól átgondolt, párosítható ruhatárra törekszem már jó ideje. :)

Eszti Says:

Olyan nyilvánvaló dolgokra mutat rá, amikre általában nem próbálunk tudatosan figyelni. Ezért is szerettem volna továbbadni Nektek az ötleteit. Meg persze a remek szemléltetés miatt :)

Megjegyzés küldése