Júniusi inspiráció

Bejegyezte: Eszti In | 0 megjegyzés»

Bevallom, már nagyon várom, hogy június vége felé elkezdjenek virágozni a napraforgók. Sok helyen lehet látni olyankor, ahogy az út mentén sárga tenger hullámzik, és elég ránézni a napsárga virágokra ahhoz, hogy jókedvre derüljünk.  
Manapság a világ étolaj gyártásnak egyik alapnövénye, így hazánkban is hatalmas napraforgó táblákkal találkozunk utazásaink során. Jelenleg kb. 250000 hektáron termesztik nálunk, világviszonylatban több mint 10 millió hektáron. Kiskertben egyre ritkábban ültetik, pedig díszítő értéke mellett, mint gyógynövényt is felhasználhatjuk. Igénytelen így kevés gondozás mellett is hamar növekszik és virágzik kertünkben.

A növény leírása
A napraforgó a fészkesvirágzatúak és az őszirózsafélék közé tartozó egynyári dísznövény. Akár három méter magasra is megnőhet, virágja pedig a szárhoz képest nagy és tányér alakú, mindig a nap felé fordul. A virágfej közepén a magok spirál alakban helyezkednek el, teljesen követik a Fibonacci-sorozatot.


Rövid történet
Kr. e. 2600 körül kezdték termeszteni a növény Közép-Amerikában, a mai Mexikó területén, innen pedig hamar átkerült a Mississipi környékére is. Az indián kultúrában gyakran használták, mint napszimbólumot - jellemző volt ez főleg az aztékokra és az inkákra. Francisco Pizzaro volt az első európai, aki napraforgókat látott, és ő is honosította meg később Spanyolországban a 16. század hajnalán, a 18. századra pedig nagyon népszerű növény lett, mivel a magjából készült olaj helyettesítette a lenolajat.

Mire jó?
Azon kívül, hogy gyönyörűségesen szép virág, a szotyolát pedig szinte mindenki szereti, a legtöbben nagyon keveset tudnak arról, hogy a napraforgómag rendkívül egészséges. Olaját étkezési célokra és gyógyszeres kenőcsök készítésére használják. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzhetjük a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthetjük a koleszterinszintet. A népi gyógyászatban nehezen gyógyuló sebek és száraz, pikkelyesen hámló bőr kezelésére használták. A homeopátiás készítményekben görcsoldásra és láz csillapítására alkalmazzák.

Napraforgó a kultúrában
A virág több földrajzi egység és település jelképe, például Kansasé az USA-ban. Ideológiák is szimbólumukká választották, mint a szociális demokrácia, de a napraforgó lett a vega társadalom egyik fő "kampányarca" is. Ezen kívül Van Gogh híres napraforgó-festményei miatt kiemelt helyet kapott a művészetek világában: a 19. században az esztétikum megtestesítőjének tartották.


Jelentése
A szerelmi részegség hordozója. Az Isten felé forduló lélek szimbóluma, de az eltökéltség és az alattvalói hőség jelképe is lehet. Jelentése virágnyelven: „Mindig a Nap felé fordul. Amit neki a napfény, azt jelenti az én életemnek a te szerelmed.”. A virágasztrológia szerint rokonszenves, szeretetre méltó ember, aki napraforgó "jegyű". Jelentése még - bearanyozod a napjaimat, rajongás… Nagyon divatos növény lett, mivel a nap energiájú „elnyomó, felperzselő” szerelem is divatos manapság. Napraforgót ajándékozni, vagy napraforgó virágokkal díszített tárgyakat birtokolni nőnél a férfi hiányára, férfias kiállásra való vágyat jelent. Ha férfi adja, egyértelművé teszi vele saját birtoklási vágyát és férfiasságát.


Nos, látszik, hogy ebbe nem öltem bele túl sok időt, de a júliusi inspirációt imádni fogjátok, érzem :) Remélem, azért tetszenek a képek, mert én egyszerűen imádom a napraforgókat, és alig bírom kivárni, hogy virágozzanak végre...

Ötletek a cikkhez: innen, innen és innen

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése