Cikkajánló - Bűnözzünk a boldogságért

Bejegyezte: Eszti In , | 2 megjegyzés»

A Hvg.hu-n jelent meg a következő cikk még két évvel ezelőtt:

"Nehezen megkülönböztethető, hogy mi számít ételnek, és mi az, ami már drog. Természetes dolgok is lehetnek drogok – idézi a New York Post Gary Wenket, az Ohio-i Egyetem Orvosi Karának professzorát, akinek új könyve a Your Brain On Food (Ételek hatása az agyra) címet viseli.

Az Ohio-i Egyetem arra keresi a választ, miért hatnak bizonyos ételek – mint a kávé és a csokoládé – a hangulatunkra. Ahogyan az alkohol és a drogok, ugyanúgy az ételek és a fűszerek is izgathatják vagy nyugtathatják az agyat. Különböző ételek az agynak más-más régióit stimulálják, növelve a dopamin- és a szerotoninszintet, így hozzájárulva jókedvünkhöz. Ám az éremnek mindig két oldala van. Bizonyos aminosavak hiánya depresszióhoz vezethet, egyes esetekben elmebajhoz is.

A kávé és csokoládé által kiváltott jó hangulat nem csak a koffeinnek köszönhető, hanem annak a rengeteg dopaminnak is, amely a boldogsághormonok felszabadulását váltja ki az agyban – mondta Gary Wenk professzor.

Az eufórikus boldogságérzést is az ópiátok okozzák, ezek termelődését pedig képes a csokoládéban kis mennyiségben jelen levő, hatásában a marihuánáéhoz hasonló összetevő is fokozni."

A csoki szempontjából számomra mindegy is a dolog, mivel nem sokat eszem belőle, de aki ismer, az tudja, mennyire függök az elfogyasztott napi kávémennyiségtől :) Mindenképp erre a cikkre fogok hivatkozni, ha valaki egyetlen rossz szót szól a kávéfogyasztási szokásaimra.



2 megjegyzés:

dbazsi Says:

Olvasta valaki a Szex, drogok és csokoládé című könyvet? Érdemes. Én még melléjük sorolnám a kávét is. Az is hangulatfokozó. Persze fordítva is lehet, hangulathoz választunk kávét. Itt meg is lehet tenni: http://fon.gs/hangulatkavezo

Eszti Says:

Sajnos nem olvastam a könyvet, de hallottam már róla. Ha jól emlékszem, egy brit biológus írta, elég olvasmányos, és pszichológiai szempontból próbálja megközelíteni a témát.
Feltételezem, hogy a könyv egyfajta bevezető az addiktológia alapjaiba - amit volt szerencsém tanulni. Nagyon érdekes és szinte kimeríthetetlen téma, úgyhogy napestig lehetne beszélni róla - tudományosan és kevésbé tudományosan. Ha érdekel, akkor erősen ajánlom a Gerevich József Lány a szekrényben c. könyvét. Személyesen tapasztaltam, mennyire otthon van a témában, ráadásul a stílusa is élvezetes.

Megjegyzés küldése